امروز 20 اردیبهشت 1403 02:28

مجله تخصصی تموک

به مجله تموک خوش آمدید

امروز 20 اردیبهشت 1403 02:28

چه خمیردندانی برای دندان‌هایم مناسب است؟

انواع خمیردندان کدام است؟

تضمین کننده ی یک خنده ی زیبا، دندان های سفید است. خمیردندان برای ما یادآور لبخندی پر انرژی و دندان هایی به سفیدی برف است. امروزه خمیر دندان بخش جدایی تاپذیری از زندگی ماست و افراد برای سلامت و بهداشت دهان و دندان خود اهمیت زیادی قائل هستند. انواع مختلف خمیردندان با طعم ها، رنگ ها و ویژگی های مختلف در بازار وجود دارد که انتخاب مناسب را مشکل می کند. شما چه طور تا به حال برای خرید خمیردندان دچار سردگمی و تردید شده اید؟

خمیر دندان از کجا آمده است؟

به نظر می رسد مصریان اولین انسان هایی بودند که از خمیر دندان استفاده می کردند. تاریخ استفاده ی آن ها از خمیر دندان خیلی پیشتر ازاختراع مسواک بوده است. مصریان پودر نمک خرد شده، نعناع و فلفل خشک را با هم مخلوط می کردند و از پودر به دست آمده برای تمیز کردن دندان ها استفاده می کردند. هم چنین شواهدی نیز مبنی بر استفاده ی رومیان و یونانیان نیز  وجود دارد که شامل پوسته های صدف، پوسته های تخم مرغ و پودر زغال بودند. در هند و چین  نیز مخلوط نمک دریا، جینسینگ و خوشبوکننده های گیاهی برای از بین بردن بوی بد دهان متداول بوده است.

تا قبل از سال 1850، خمیر دندان ها به شکل پودری مصرف می شد. اولین خمیر دندان های کرمی شکل با بسته بندی های شیشه ای در سال 1873 پا به عرصه بازار گذاشتند.

جالب است بدانید این ماده بهداشتی در اوایل قرن 20 حاوی مقدار زیادی شکر بودند و طعم شکر داشتند که با اعتراض گروهی از دندانپزشکان رو به رو شد.

در این میان، دکتر اندرو مک دونا و همکارانش تولید خمیر دندان های بدون شکر، مسواک ها و دهان شویه های خود را آغاز کردند. در نیمه ی دوم قرن بیستم، خمیر دندان های مدرن حاوی فلوراید به بازار عرضه شد که کمک زیادی به پیشگیری از فساد دندان می کرد.

انواع خمیر دندان از چه ترکیباتی ساخته شده است؟

به طور کلی خمیر دندان های از مواد پاک کننده و جلا دهنده، دترجنت ها و مواد کف کننده، مواد جذب کننده رطوبت، ترکیبات پیوند دهنده، مواد شیرین کننده و طعم دهنده و مواد متفرقه تشکیل شده اند که هر کدام نقش مهمی در سلامت دهان و دندان دارند.

نمایی از خمیر دندان

مواد پاک کننده و جلا دهنده:

وظیفه ی اصلی این دسته از مواد در انواع خمیردندان از بین بردن لکه های دندان است. از جمله این مواد می توان به کلسیم پیروفسفات (Ca2O7P2) که ماده ای سفید رنگ و غیر قابل حل در آب است و سایندگی ملایمی دارد یا کلسیم کربنات که پودری میکروکریستالی بدون طعم و بدون بو که در آب غیر قابل حل و در هوا پایدار است، اشاره کرد.

دترجنت ها و مواد کف کننده:

این مواد به منظور افزایش قدرت نفوذ خمیر دندان در مواد باقی مانده در دهان و از بین بردن آن ها به کار می رود.

در خمیر دندان های اولیه از صابون به عنوان کف کننده استفاده می شده است.

اما امروزه دترجنت هایی مانند سدیم لوریل سولفات ( متداول ترین دترجنت) ، سدیم لوریل سولفواستات و… در خمیر دندان به کار برده می شود.

مواد جذب کننده رطوبت:

همان گونه که از نام این ترکیبات مشخص است، جذب کننده رطوبت هستند و از خشک شدن و غیر قابل مصرف شدن خمیر دندان جلوگیری می کنند مانند گلیسیرین، پروپیلین گلایکول و سوربیتول

مواد پیوند دهنده:

مواد پیوند دهنده منجر به شکل گیری ساختار خمیری و فوم مانند خمیر دندان و جدا شدن بخش جامد از آب به کار برده می شود. از موادی مانند کتیرا، خزه ایرلندی، متیل سلولز و سدیم کربوکسی متیل سلولز و . . . هستند.

مواد شیرین کننده و طعم دهنده:

خوشمزگی و مزه شیرین و حس خوب خنک شدن دهان از این مواد ناشی می شوند.

البته طعم شیرین به دلیل حضور شکر در خمیر دندان نیست. بلکه این مواد شیرین کننده، شیرین کننده های غیر قندی هستند و منجر به پوسیدگی دندان نمی شود. سدیم ‌‌‌‌‌‌‌ساخارین یکی از مواد معمول به عنوان شیرین کننده است.

حدود 0.05 تا 0.3 درصد از آن در خمیر دندا ناستفاده می شود. از جمله طعم دهنده نیز می توان به اسانس رو غنی اشاره کرد مانند روغن نعناع فلفلی

خمیر دندان در طعم های مختلف

مواد متفرقه:

منظور از مواد متفرقه موادی هستند که منجر به ایجاد ویژگی های خاصی به خمیر دندان می‌شوند. از جمله می توان مانند ضد آنزیمی، ضد باکتری، ضد پوسیدگی، روان کننده خمیر دندان، بهبود پخش شوندگی خمیر دندان در محیط دهان و… اشاره کرد.

انواع خمیر دندان 

برای آن که بتوانید خمیر دندان مناسب خود را انتخاب کنید باید انواع خمیر دندان های را بشناسید! در ادامه انواع مختلف خمیر دندان را مورد بررسی قرار می دهیم.

 ضد پوسیدگی

در پوسیدگی دندان، بافت سخت دندان یعنی مینا و پس از آن عاج، کلسیم و فسفر خود را به دلیل ترشح اسید باکتری های پوسیدگی زا از دست می دهند و پوسیده می شوند. پوسیدگی در تمام سطوح دندان مشابه نیست. برخی سطوح بیشتر در معرض پوسیدگی قرار دارند. خمیر دندان های ضد پوسیدگی حاوی ترکیبات فلوراید دار هستند. فلوراید منجر به کاهش پوسیدگی و جلوگیری از به وجود آمدن حفره های دندان ها می شود. بنابراین این نوع خمیر دندان با داشتن غلطت بالایی از فلوراید می تواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند.

 ضد جرم

اگر پلاک های دندانی که غشایی نرم وچسبنده از غذاها و مایعات باقی مانده در دهان هستند، به خوبی تمیز نشوند با گذشت زمان، پلاک های دندانی سخت می شوند. بنابراین، بر روی دندان ها جرم ها تشکیل می شوند. خمیر دندان های ضد جرم یکی از انواع خمیردندان است که با مکانیسم های مختلفی فرآیند تشکیل جرم را به تعویق می اندازند.

هر چند این خمیر دندان های می توانند کمک کننده باشند اما تأثیری در از بین بردن جرم های سخت ندارند و باید برای جرم گیری حرفه ای به دندانپزشک مراجعه کرد.

ضد باکتری

تری کلوزان به عنوان یک ماده ی ضد باکتری در مقابل گستره ی وسیعی از باکتری های شناخته می شود. استفاده از این ماده در خمیر دندان ویژگی ضد باکتری بودن را به آن می دهد. این ماده در دهان شویه ها نیز کاربرد دارد.  اما مصرف بیش از حد این نوع خمیر دندان پیشنهاد نمی شود.

 ضد حساسیت

دندان های حساس، دندان هایی هستند که بدون داشتن پوسیدگی یا ترک و به دلیل از بین رفتن بافت لثه  در مقابل سرما، گرما یا شیرینی و . . .  دچار درد می شوند.  درخمیر دندان های ضد حساسیت برای برطرف کردن این مشکل از ماد فعالی مانند پتاسیم نیترات استفاده می شود. این ماده از ارسال برخی سیگنال هاب تحریک جلوگیری می کند و مانع احساس درد در فرد می گردد. به بیان دیگر، پتاسیم نیترات وارد لوله های کوچک درون عاج می شود و خود را به عصب های پالپ دندان می رساند و از این راه از رسیدن سیگنال جلوگیری می کند.

جرم دندان تشکیل شده در پشت دندان ها

سفید کننده

خمیر دندان های سفید کننده همان گونه که از نام آن ها نیز مشخص است وظیفه سفید کردن دندان را به عهده دارند که به دو صورت این کار را انجام می دهند:

الف) حضور ساینده ها در این خمیر دندان رنگدانه های خارجی را ساییده و آن ها را از بین می برد.

ب) حضور کارماباید پراکساید که با استفاده از فرآیندهای شیمیایی بر روی رنگ دندان اثر می گذارد.

مصرف مداوم این نوع خمیر دندان نیز برای افراد پیشنهاد نمی شود.

در پایان

در این مقاله با انواع خمیردندان آشنا شدید حال می توانید با دیدی بازتر نسبت به گذشته خمیر دندان مورد نیاز خود را با مشورت با دندانپزشک انتخاب کنید.

خرید و فروش انواع خمیردندان در سایت و اپلیکیشن تموک!

مطالب مرتبط

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پر بازدید

مطالبی که نباید از دست بدهید